Wil je graag hout brandvertragend laten impregneren of heb je nog vragen? Bel of mail ons, wij komen graag met je in contact.
Zie je niet het antwoord waar je naar op zoek was?
Neem dan gerust contact met ons op.
Flamefix is een biologische brandvertragend (vloeibaar) middel. Dit wordt in hout geïmpregneerd door middel van een autoclaaf, hiermee wordt hout brandveilig gemaakt.
De precieze ingrediënten is ons familierecept 😉 Maar de basis is een restproduct van een plant. Bij Flamefix Outdoor wordt dit gecombineerd met een biologisch bindmiddel.
Met zowel Indoor als Outdoor maak je het hout brandveilig.
Flamefix Indoor is niet gefixeerd in het hout. Dit zorgt ervoor dat, indien buiten toegepast, de brandvertrager eruit spoelt (dit noem je uitlogen).
Bij Outdoor is een bindmiddel aan het recept toegevoegd wat ervoor zorgt dat de brandvertrager niet meer uitloogt. Daarnaast wordt het hout stabieler én beter bestand tegen weersinvloeden (duurzamer). Hiermee is het dé brandveilige oplossing voor bouwend Nederland.
Flamefix Indoor en Outdoor zijn uitgebreid getoetst en getest door Stichting Keurhout (SHR), Stichting Hout Research (SKH) en door Efectis. Dit zijn toonaangevende instanties in Nederland.
Ja, Flamefix is volledig biologisch afbreekbaar, dat komt door de natuurlijke ingrediënten die gebruikt worden. Het product is dus niet schadelijk voor mens én natuur. Dit is getest en gecertificeerd onder Nedlab.
Zo is ons product zelfs beter biologisch afbreekbaar dan tandpasta!
De brandklasse van een product geeft iets weer over de mate waarin een product bijdraagt aan de ontwikkeling van brand en/of de vorming van rook.
Brandcertificaat B-s2, d0
B: De eerste letter in de brandklasse-classificatie geeft aan hoe brandbaar een product is en varieert van A tot F. A is niet-brandbaar en F is zeer brandbaar.
De letter S staat voor 'rook'. Dit heeft betrekking op de rookontwikkeling tijdens de brand. Er worden drie klassen gedefinieerd in Nen-EN 13501-1.
S0 geen rookvorming
S1 geringe rookproductie
S2 gemiddelde rookproductie
S3 grote rookproductieIn een binnensituatie wordt vaak minimaal rookklasse s2 geëist.
De letter D staat voor 'druppelen'. Dit heeft betrekking op druppels en delen die naar beneden komen, zodat er snel nieuwe branden kunnen ontstaan. Er worden drie klassen onderscheiden:
D0: Geen productie van brandende delen;
D1: Delen branden minder dan 10 seconden;
D2: Delen branden langer dan 10 seconden.
De SKH heeft een rapport opgesteld met betrekking tot de vereiste brandklasse voor gevels. Daarnaast geeft dit rapport informatie over richtlijnen omtrent de beperking van de ontwikkeling van brand en de verschillen tussen bestaande bouw, nieuwbouw en verbouw.
Het rapport van SKH ‘Brandklasse gevels voorzien van houten gevelbekleding’ is hier te downloaden.
Aanvullend op dit rapport is het publicatieblad van de Europese Unie 2024/1399. Hierin staat een wijziging van de voorwaarden voor de indeling zonder tests in klassen van materiaalgedrag bij brand van massief houten lambrisering en bekleding.
De wijziging ‘CWFT tabel Nen 14915’ is hier te downloaden.
Yes, ook Flamefix OUTDOOR is in iedere kleur te schilderen!
Let op: om de brandklasse te kunnen garanderen kies dan wel voor één van de volgende producten van Remmers. Deze zijn namelijk officieel getest op hechting, kleurvastheid en brandgedrag:
Dekkend?
Kies dan voor Remmers DW-618. 1 of 2-laags toegepast.
Semi-transparant?
Kies dan voor Remmers LW-718. 1 of 2-laags toegepast.
Voorvergrijzer?
Kies dan voor Grey Protect, LW-718, 1-laags toegepast.
Natuurlijk moet je dan de kleur wel blijven onderhouden.
Ja, Flamefix Outdoor is gefixeerd in het hout. Dit zorgt ervoor dat hout met Flamefix gewoon gekort, geschroefd etc. kan worden zonder dat dit afbreuk doet op de brandvertrager.
Ja! De koppen van de houten geveldelen moeten, net als onbehandeld hout, altijd geseald worden om kopscheuren te voorkomen.
Ja, het is een 100% Nederlands product. De samenstelling van het Flamefix recept is door onszelf ontwikkeld. De ingrediënten worden in Nederland gemengd. Onze autoclaven, waardoor het middel in het hout geperst wordt, staan in Nederland. Daarnaast is er getoetst en getest door Nederlandse geaccrediteerde instanties.
Kortom, wij houden alles het liefst zo lokaal mogelijk!